Sara Johansson (@saraseviga)

Det blev barnens favoritmat till middag igår, fläskpannkaka. För att öka upp mängden grönsaker tog vi en grön smoothie innan maten. Den mottogs med stor skepticism 😄. Jag hade i grönkål, spenat, avokado, citron, ingefära och vatten. För att göra smaken mer attraktiv för övriga familjemedlemmar som inte är lika vana vid dessa gröna smoothies som jag är så hällde jag även i ett halvt paket fryst ekologisk mango samt en apelsin för att mjuka upp smaken. Trots mina försök så var det bara ett av barnen som gillade den. Det andra barnet och min respektive hurvlades och rynkade på näsorna. Så det blev kvar ett helt stort glas. Det fick bli dagens lunch för mig 😃. Inte mig emot 😋. I dagens direktlänk delar jag receptet på fläskpannkakan och där berättar jag om flera tips på hur du kan göra mindre hälsosam mat lite mer hälsosam. Grön smoothie innan pannkakan var min familj dock inte redo för ännu 😂. 💚 🌱 #saraseviga #matenärminmedicin #matsommedicin #hälsa #eatclean #riktigmat #friskmat #byttilleko #superfood #grönsmoothie

Sara Johansson (@saraseviga)

Kan godis vara hälsosamt? Dessa små godingar är det! Idag delar jag recept på hur du gör dina egna gelégodisar fyllda med bland annat läkande gelatin. Majoriteten av våra hälsoproblem är kopplade till mage och tarm. Många lider av s.k läckande tarm, ett problem som bland annat innebär att du får ett sämre näringsupptag och ett tillstånd av kronisk inflammation uppstår. Man tror att kronisk inflammation är boven bakom så gott som alla sjukdomar. Ett sätt att hjälpa din tarm att läka är att äta kollagen eller gelatin som har en läkande effekt på tarmen. Gelatin är protein och utvinns ur kollagen som är kroppslig vävnad (hud, ben, senor). Gelatin är tillagat kollagen. Båda innehåller totalt 18 aminosyror och är riktigt hälsosamma och räknas som s.k superfood. Vill man göra gelégodis eller annat där man vill att något ska stelna så är det viktigt att du använder gelatin och inte kollagen eftersom det senare inte stelnar på samma sätt som gelatinet gör. Förr när vi åt kött så åt vi hela djuret och fick därmed naturligt i oss kollagen och gelatin. Numera äter vi nästan uteslutande endast muskelkött, och då är köttet utan både fett och senor. Kyckling säljs numera vanligtvis i filéer utan varken skinn eller brosk kvar. Förutom att gelatin är läkande för tarmen så är det även bra för hår, hud, leder och bindväven. Det kan ge dig mjukare leder, starkare naglar och hår samt fylligare och mer elastisk hud. Det är även antiinflammatoriskt för hela kroppen. Känner du dig stel i leder? Testa att tillföra kollagen eller gelatin i din kost och se vad som händer. Jag har köpt mitt gelatin på @ekobutiken. Recept på dessa godingar hittar du på min blogg. Länk i min profil. Annars googla "Saras Eviga gelegodis" så hittar du receptet. Det vackra fatet har jag fyndad på second hand för 10 kronor. Sånt kan göra mig lycklig ända in i hjärtat! Ha en underbar helg nu. Kom ihåg att pausa. Att ta tid för återhämtning och vila. Att göra ingenting. Detta är högst underskattat idag men så otroligt viktigt. Vi ses igen nästa vecka. 💚 🌱 #saraseviga #gelegodis #superfood #antiinflammatorisk #antiinflammatoriskkost #gelatin #kollagen #matenärminmedicin #matsommedicin #hälsa #eatclean #friskmat

Buken (@kampenmotbuken)

Kolla skillnaden på äggen 👆🏼 det enar från mina egna lösgående hönor och det andra ekoägg från butik. Undra vilket det är mest näring i 😹😍 #näringsjägare #ägg #hemmaägg #ekoägg #cleaneating #hälsosammat #periodiskfasta #lchf #mejerifritt #lowcarb #sockerfritt #healthyfood #cleanfood #realfood #riktigmat #husmanskost #motivation #periodiskfasta #pf #friskmat

Sara Johansson (@saraseviga)

På vår thanksgiving-middag förra helgen bjöd vi på min pesto tillsammans med getost på fröknäcke till förrätt. Alltså detta var såååå gott! 😋 Har ni inte testat peston än så måste ni göra det. Direktlänk till receptet finns i min profil under dagen. Annars googla "Saras Eviga pesto" så hittar ni det. Det vackra fatet har jag fyndat på second hand för några kronor. 💚🌱 #saraseviga #pesto #matenärminmedicin #matsommedicin #hälsa #eatclean #riktigmat #utantillsatser #byttilleko #utantillsattsocker #friskmat #näringsjägare #hållbarvardag #hållbarlivsstil #levahållbart #klimatsmart #miljösmart #secondhand #loppis #fynd

Sofia Eklund (@realfoodredhead)

NEW PODCAST EPISODE OUT!! 🎉 ****************************************
IBS, IBD, sköldkörtelproblem, ledvärk, eksem, allergier m.m.
Alla ni som vill testa att påverka ert hälsotillstånd med hjälp av kosten – det här avsnittet är för er! 👊🏻
.
I avsnitt ‪22 av Hälsohormoner intervjuar vi Cecilia‬ Nisbet Nilsson från @swedishpaleo! 🙌🏻
Cecilia är ursprungligen medicinjournalist och pratar om sin egna detektivresa i hälsans värld, där hon med hjälp av kosten lyckades påverka och omvända sina autoimmuna sjukdomar (bl.a. sköldkörtelnedsättningen Hashimoto’s, ledvärk och psoriasis).
.
I sitt företag Swedishpaleo hjälper Cecilia människor som vill testa den autoimmuna kosten (AIP) som ett medel mot sin autoimmuna sjukdom. Hon har bl.a. skrivit en kokbok med AIP, och släpper snart en ny kallad ”Den läkande maten”).
.
I avsnittet pratar vi om vad AIP-kost innebär, vilken mat som är extra läkande, vad som är de största utmaningarna och hur man fixar alla sociala tillfällen som kan kännas svåra med en restriktiv kost. Cecilia ger mycket konkreta tips gällande kryddning, såser, efterrätter m.m. och guidar oss igenom hur man får AIP att fungera i sitt liv 🙏🏻
.
Efter det här avsnittet känns AIP-kost mycket mindre utmanande och mer roligt, spännande och viktigt!
Blir nog en ny omgång AIP för mig efter nyår! 😏👌🏻
.
Vi rekommenderar att ni lyssnar på avsnitt ‪18 av Hälsohormoner innan ni lyssnar‬ på detta avsnitt. Där intervjuar vi Karl Hultén från Paleoteket och går mer djupgående in på vad en autoimmun sjukdom är, hur man vet om man har en och fysiologin bakom.
.
Länk i profilen till dagens avsnitt (och glöm inte att följa @halsohormoner här på Instagram! 😘❤️)

Hälsohormoner (@halsohormoner)

NYTT AVSNITT!
.
I avsnitt ‪22 av Hälsohormoner intervjuar vi Cecilia‬ Nisbet Nilsson från @swedishpaleo! Cecilia är ursprungligen medicinjournalist och pratar om sin egna detektivresa i hälsans värld, där hon med hjälp av kosten lyckades påverka och omvända sina autoimmuna sjukdomar (bl.a. sköldkörtelnedsättningen Hashimoto’s, ledvärk och psoriasis).
.
I sitt företag Swedishpaleo hjälper Cecilia människor som vill testa den autoimmuna kosten (AIP) som ett medel mot sin autoimmuna sjukdom. Hon har bl.a. skrivit en kokbok med AIP, och släpper snart en ny kallad ”Den läkande maten”.
.
I avsnittet pratar vi om vad AIP-kost innebär, vilken mat som är extra läkande, vad som är de största utmaningarna och hur man fixar alla sociala tillfällen som kan kännas svåra med en restriktiv kost. Cecilia ger mycket konkreta tips gällande kryddning, såser, efterrätter m.m. och guidar oss igenom hur man får AIP att fungera i sitt liv.
.
Efter det här avsnittet tycker vi att AIP-kost känns mycket mindre utmanande och mer roligt, spännande och viktigt! Så alla ni som vill testa att påverka ert hälsotillstånd med hjälp av kosten – det här avsnittet är för er!
.
Vi rekommenderar att ni lyssnar på avsnitt ‪18 av Hälsohormoner innan ni lyssnar‬ på detta avsnitt. Där intervjuar vi Karl Hultén från Paleoteket och går mer djupgående in på vad en autoimmun sjukdom är, hur man vet om man har en och fysiologin bakom.
.
Ni hittar Cecilia på https://www.swedishpaleo.se/, och på @Swedishpaleo på både Facebook och Instagram. .
Om ni har frågor om något, maila gärna till info@halsohormoner.se, skriv till oss på Facebook eller här på vår Instagram-sida. Som vanligt ber vi dig att gärna dela avsnittet och podcasten om du tyckte om avsnittet, så att vi kan hjälpas åt att sprida kunskap!
.
Hälsohormoner hittar du på iTunes, acast och i podcast-appen på din mobil - klicka på länken i profilen så kommer du direkt till avsnittet!
.
Hoppas att ni gillar avsnitt ‪22 av Hälsohormoner‬!

Sara Johansson (@saraseviga)

Nu behöver jag er hjälp. I helgen hade vi thanksgiving-middag med kalkon som jag beställt från @ekobutiken. Kalkonen vägde 5 kg så det blev mycket mat. Igår kokade jag buljong på benen och skrovet. Jag har tidigare bloggat om hur man kokar sin egen benbuljong som är otroligt hälsosam, bland annat starkt antiinflammatorisk. Men jag får inte till det där riktiga "dallret" på min buljong som är ett tecken på att den innehåller mycket gelatin. Vad gör jag för fel? Jag lägger en direktlänk till mitt recept i profilen under dagen så nu ser hur jag går tillväga. Ni som kokar egen buljong och får den så där riktigt dallrig när den svalnat, hur gör ni? Oavsett om det är mycket gelatin eller inte är denna buljong fylld med näring så jag kommer att frysa in dessa burkar och använda när jag gör soppa, i köttfärssås och liknande. 💚 🌱 #saraseviga #benbuljong #antiinflammatorisk #antiinflammatoriskkost #gelatin #kollagen #matenärminmedicin #matsommedicin #hälsa #eatclean #riktigmat #friskmat #byttilleko #superfood
More...