Matina S. Pro (@matina_pro)

|ο γενίτσαρος|
______________________________________

Το παραδοσιακό έθιμο το συναντήσαμε στη Νάουσα και κρατά τις ρίζες του από την εποχή της τουρκοκρατίας, όπου αγωνιστές μεταμφιεσμένοι σε γυναίκες χόρευαν στην πλατεία και οι προύχοντες τους έδιναν χρήματα κρυφά για τον αγώνα.

Οι Ναουσαίοι ντύνονται με την αρματολιτικη στολή τους γενίτσαροι, φορούν το «πρόσωπο» για να μην τους αναγνωρίσουν οι Τούρκοι και το «θώρακα» με ασημένια κέρματα για να μην τους χτυπήσουν.

Μαζεύονται από σπίτι σε σπίτι με το λυπητερό ήχο του ζουρνά για να πάνε στο κονάκι (δημαρχείο) να πάρουν την άδεια. Μαζί τους και η «μπουλα», άντρας ντυμένος νύφη. Κατόπιν γενίτσαροι και μπουλες κάνουν τον γύρο της πόλης μεταδίδοντας με το χορό τους τα μυστικά του αγώνα.

Christos Daskalakis (@christosdaskalakis)

Η γνώση, το «όνειρο» και οι όμορφες ιστορίες πρέπει να μοιράζονται... 🙏 Μια αγκαλιά βιβλία ετοιμάζονται να συσκευαστούν για να ταξιδέψουν από το σπίτι μου στο @library4all_ και από εκεί, στα παιδάκια που τα λαχταρούν. Ενημερωθείτε και ελάτε να γεμίσουμε κάθε σχολική βιβλιοθήκη 👫👫🙏👫👫

Christos Daskalakis (@christosdaskalakis)

Έπεσα πάνω σε αυτήν τη «ζωγραφιά» τυχαία!

Στην αρχή είδα αυτά τα εκφραστικά μάτια. Μετά είδα το στόμα. Μετά, είδα το λουλούδι στο χέρι της. Εκεί, κόλλησα! Έμοιαζε με το λουλούδι του παραμυθιού της Χιονονιφάδας και αυτή η κοπέλα, θα μπορούσε να είναι η Ευτυχία, η μικρή πρωταγωνίστρια!
Συνέχιζα να κοιτώ προσεχτικά και στη συνέχεια, εκεί, κάτω από το πόδι της, είδα το κεφάλι ενός αγοριού. Ενός αγοριού που θα μπορούσε να είναι ο Νικόλας.

Έβγαλα το κινητό μου και άρχισα να τους φωτογραφίζω. Τόσα χρόνια στη γειτονιά και όμως, ποτέ δεν είχα προσέξει αυτήν τη ζωγραφιά, ποτέ δεν είχα ανταλλάξει ένα χαμόγελο μαζί της.
Θαρρείς και ήταν εκεί και με περίμενε να την παρατηρήσω, να της δώσω σημασία, να ασχοληθώ μαζί της, να «διαβάσω» το μήνυμα της. Θαρρείς και πήρε τη μορφή που ήθελα, προκειμένου να μου τραβήξει την προσοχή! Ακριβώς σαν τους ανθρώπους που είναι γύρω μας, μα στην πραγματικότητα ποτέ δεν τους κοιτάμε, ποτέ δεν τους ακούμε, ποτέ δεν τους δίνουμε σημασία.
Ίσως όμως να είχαν τόσα να μας πουν, τόσα να μας διδάξουν... Αυτή η ζωγραφιά, θαρρείς και «μεταμφιέστηκε» σε κάτι που αγαπώ για να την προσέξω. Στον Νικόλα και την ευτυχία, και φυσικά, στη μαργαρίτα στο χέρι της, που πήρε ζωή από μια μικρή Χιονονιφάδα που έλιωσε και έγινε μια στάλα νερού για να δώσει ζωή σε ένα λουλούδι. Ακριβώς όπως και στο παραμύθι μας!
Έβγαλα το κινητό από την τσέπη ξανά και τηλεφώνησα σε μια φίλη. «Καλημέρα, καλή Αποκριά! Μόλις είδα δυο παιδιά που είχαν ντυθεί Νικόλας και Ευτυχία» είπα και γέλασα. «Μήπως να ντυθούμε και εμείς λουλούδια;» 🌻🌻 Καλημέρα, Καλό τριήμερο, Καλή Σαρακοστή!
Με χιούμορ, μα κυρίως, με αγάπη για κάθε τι που είναι γύρω μας και έχει κάτι όμορφο να μοιραστεί μαζί μας... 👫🌻👫 #χρηστοσδασκαλακης #η_χιονονιφάδα_που_αγάπησε_το_καλοκαίρι @ekdoseisagyra 🌻 @danielastamatiadi_illustration 🌻

Christos Daskalakis (@christosdaskalakis)

Σήμερα, βρέθηκα νωρίς ξανά κοντά στη θάλασσα.
Έστω για λίγο, έστω για μια στιγμή.
Σαν ένα ταξίδι «αστραπή», σαν μια ανεπίσημη πρόβα πριν το μεγάλο καλοκαίρι που θα έρθει.

Μύρισα λίγο την αλμυρά της και αυτό ήταν αρκετό.
Κάθισα εκεί στην προβλήτα να κοιτάζω τα έντονα χρώματα και να ζηλεύω την μεταξύ τους επαφή.
Άλλωστε, όλα τα πράγματα στη ζωή γίνονται βήμα βήμα.
Έτσι και εγώ, βήμα βήμα σε πλησιάζω θάλασσα και σου υπόσχομαι πως σύντομα θα βρίσκομαι κοντά σου...
Καλημέρα!

Popi Brouma (@popibrouma)

Εκδρομή στην Κερασιά σε υψόμετρο 630 μέτρων, με πεζοπορία στην φύση, καθαρό αέρα, κρυστάλλινα νερά και φωτογραφηση ...είδα και ένα ζαρκάδι...υπέροχη μέρα!
.
.
#kings_villages #kings_greece #great_captures_greece #great_street_photos #wu_greece #igers_greece #roundphot0 #greecetravelgr1_ #love_greece #colors_of_greece #gf_greece #greecelover_gr #tv_greece #discover_greece_ #
More...