Κρητικό Τοπίο Cretan Landscape (@cretanlandscape) [similar]

Πρωτοβουλίες για τη μελέτη, την προστασία και τις στρατηγικές ανάδειξής του Κρητικού Τοπίου. Μοιραστείτε τις εικόνες σας μαζί μας! #cretanlandscape

Κρητικό Τοπίο Cretan Landscape (@cretanlandscape)

Χρόνια πολλά σε όλους!
Στην φωτογραφία: Παναγίτσα του Μασταμπά, Ηράκλειο
#Greece #Crete #Heraklion #church #cretanlandscape

Κρητικό Τοπίο Cretan Landscape (@cretanlandscape)

Το όνομα της οδού Πετλέμπουρη φαντάζει ίσως περίεργο και η αγγλική μετάφραση της οδού Άλμπερ αμήχανη; We are just at the beginning.
#street_name_trivia: ο Giuseppe Gerola αποτέλεσε ακόμη έναν σημαίνοντα Ιταλό αρχαιολόγο της "ηρωικής" περιόδου της αρχαιολογίας στην Κρήτη. Στις αρχές του 20ου αιώνα γύρισε από άκρου εις άκρον όλο το νησί καταγράφοντας πολυάριθμα μνημεία της βενετικής περιόδου σε ένα πολύτομο έργο. Κατά τη συνήθεια της εποχής το όνομά του εξελληνίστηκε από τους τοπικούς λογίους σε Ιωσήφ Γκερόλα και μάλιστα παραμένει σε χρήση από κάποιους επιγόνους τους ως σήμερα. Όταν επιλέχθηκε η ονοματοθεσία ενός μικρού δρόμου κοντά στην οδό Άλμπερ στο κέντρο του Ηρακλείου να γίνει προς τιμήν του Τζερόλα, χρησιμοποιήθηκε, ως συνήθως, αυτή η φωνητική εκφορά του ονόματός του. Όταν όμως αποφασίστηκε να προστεθεί η ονομασία της οδού και στην αγγλική γλώσσα, έγινε πάλι απλή μεταγραφή του ονόματος δημιουργώντας λανθασμένη ορθογραφία και ουσιαστικά ένα μη υπαρκτό πρόσωπο, που πιθανότατα θα μπερδέψει όποιον ξένο φιλίστωρα επισκέπτη διαβάσει το οδωνύμιο.
Η πρωτοβουλία αναγραφής των οδωνυμίων και με λατινικούς χαρακτήρες, καθώς και η προσθήκη της ιδιότητας του τιμώμενου προσώπου, είναι μία φιλότιμη και πολύ σωστή ενέργεια που θα πρέπει να συνεχιστεί σε όλους τους δρόμους της πόλης. Απλά, όπως και σε κάθε άλλον τομέα, χρειάζεται τη συνδρομή ειδικών.
#cretanlandscape_raise_awareness

Κρητικό Τοπίο Cretan Landscape (@cretanlandscape)

#street_name_trivia: αυτός ο μικρός δρόμος στο κέντρο του Ηρακλείου πήρε το όνομα του Ιταλού αρχαιολόγου Federico Halbherr, ανασκαφέα στη Γόρτυνα και τη Φαιστό στα τέλη του 19ου και τις αρχές του 20ου αιώνα. Όπως και στην περίπτωση της οδού "Πετλεμπουρη", δόθηκε το όνομα με βάση την προφορική του εκφορά στο ελληνικά. Ως εδώ ίσως είναι οκ, όταν όμως προστέθηκε μετάφραση ο απλός μεταγραμματισμός δημιούργησε αυτό το αμήχανο αποτέλεσμα. Η οδός έχει το όνομα ενός ανύπαρκτου προσώπου και δεν προσδίδεται ουσιαστικά τιμή στην ιστορική προσωπικότητα.

Η ονοματοδοσία δρόμων προς τιμήν ξένων αρχαιολόγων είναι αναμφίβολα μία πονεμένη ιστορία στο Ηράκλειο.

#cretanlandscape_raise_awareness

Κρητικό Τοπίο Cretan Landscape (@cretanlandscape)

According to #locals, the #sand on the main #beach at #Kserokampos, east #Crete, contains clay providing a #spa #experience. I don't know if it is really #recreational, but worth a try!
#Greece #cretanlandscape

Κρητικό Τοπίο Cretan Landscape (@cretanlandscape)

Αν το καλοσκεφτεί κανείς, ο ΒΟΑΚ χωρίζει στα δύο το Ηράκλειο και ανάμεσα στον αστικό πυρήνα και τις νότιες συνοικίες της πόλης δεν υπάρχουν επαρκής οδεύσεις για πεζούς και ποδηλάτες, παρά μόνον επικίνδυνα περάσματα
#Greece #Crete #Heraklion #sunset #view #ontheroad #hdr #cretanlandscape_raise_awareness #cretanlandscape
More...